De woningnood raakt iedereen. Starters blijven noodgedwongen thuis wonen, ouderen stagneren omdat seniorenwoningen ontbreken, en middeninkomens zien hun hoop op een betaalbare koopwoning vervliegen. Dit alles tegen de achtergrond van stijgende huren, lange wachtlijsten en een bureaucratisch doolhof dat voortgang lijkt te blokkeren.
Het is tijd voor actie, want zoals de Woontop 2024 benadrukt: er is geen ruimte meer voor stilstand.
Nieuwe fase
De Woontop markeert een nieuwe fase in de aanpak van de woningnood in Nederland. Onder leiding van minister Mona Keijzer zijn concrete afspraken gemaakt om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren, met een focus op betaalbaarheid en efficiëntie.
Sneller, slimmer en menselijker
De afspraken van de Woontop zetten in op oplossingen: minder regels, snellere procedures, en innovatieve bouwtechnieken zoals modulaire woningen.
Belangrijk is dat twee derde van deze woningen betaalbaar wordt voor mensen met een laag- of middeninkomen. Met dit streven komt de droom van een eigen huis dichterbij voor veel woningzoekenden.
Doorbraken in woningbouw
Tijdens de Woontop zijn bijna 75.000 nieuwe woningen gepresenteerd, op drie plekken in Nederland: circa 63.000 in Groot Merwede-Rijnenburg in Utrecht en Nieuwegein, ten minste 6.500 in Lisserbroek en Nieuw-Vennep West en 5.000 in Bleizo in Lansingerland. Deze aantallen kunnen gerealiseerd worden doordat er ook met de marktpartijen concrete afspraken zijn gemaakt. Hierdoor kunnen sneller en efficiënter grote aantallen woningen worden gerealiseerd. Om dit ambitieuze bouwtempo te realiseren, worden belemmerende regels geschrapt en processen versneld.