Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
Als je je huis gaat verkopen dan ben je verplicht om een geldig energielabel te hebben. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties. En op het moment van de overdracht moet je het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.
Heb je op moment van overdracht geen energielabel, dan kun je een boete krijgen. Maar ook wanneer de labelklasse ontbreekt in advertenties waarin je het huis te koop zet, bijvoorbeeld op Funda of Facebook, kan je een boete krijgen. Zorg als verkoper dus tijdig voor een energie label! Natuurlijk denken we mee, desgewenst kunnen wij het label ook aanvragen.
Een recente rechtszaak over een energielabel toont aan dat ook de juistheid van de gegevens met betrekking tot isolatie en energielabel steeds belangrijker wordt.
Verkoper aansprakelijk gesteld voor foutief energielabel
Bij de verkoop van de woning heeft verkoper in de verkoopbrochure geadverteerd met label B, terwijl er sprake is van label C. Koper eist ontbinding van de koopovereenkomst omdat hij een woning wenste aan te kopen met label B. Gaat de rechter hierin mee?
Wat was er aan de hand?
Verkoper heeft in de verkoopbrochure geadverteerd met de tekst ‘definitief energielabel B’. Na het transport blijkt dat er sprake is van label C. Met betrekking tot de gevel- en dakisolatie zijn verkeerde Rc-waarde afgegeven, 3.0 is beloofd en 2.5 blijkt het te zijn. De Rc-waarde geeft de warmteweerstand aan van de isolatie. Koper was wel bekend met het feit dat niet alle muren geïsoleerd waren.
Het label kon tot 1 januari 2021 online worden aangevraagd. De energieklasse werd op afstand, zonder dat men de woning daadwerkelijk had gezien, bepaald. Koper was bekend met het feit dat de woning meer dan 50 jaar oud is en niet alle muren geïsoleerd zijn. Ook was het koper bekend dat de woning niet voorzien was van een spouw en was koper bekend met de hoogte van het energievoorschot. Koper heeft niet bewezen dat er sprake is van een hoger maandelijks voorschot dan het bedrag dat was voorgeschoteld. De woning is geschikt voor normaal gebruik als woonhuis, ook met dit mindere label, aldus de rechter.
Verkoper heeft in de verkoopbrochure geadverteerd met label B, terwijl er sprake is van label C. Koper eist ontbinding van de koopovereenkomst omdat hij een woning wenste aan te kopen met label B. Gaat de rechter hierin mee?
Oordeel rechter
De rechter concludeert dat hoewel sprake is van een tekortkoming aan de kant van verkoper, deze te klein is om de koopovereenkomst te ontbinden. Als onderbouwing geeft de rechter onder andere aan dat dit definitieve energielabel geen garantie geeft, maar een indicatie van de energiezuinigheid.
Conclusie
Deze uitspraak toont ook hier weer aan dat de verkopende partij zeer zorgvuldig moet omgaan met informatie die aan kopers wordt verstrekt. Zeker in deze tijd, waarin duurzaamheid en energiezuinigheid, een belangrijke rol speelt.
Verkoper ontspringt bij deze rechter nog de dans, onder andere omdat er sprake is van een oude woning en het vaststellen van het label op afstand plaatsvond voor 1 januari 2021 (het zogenoemde vereenvoudigde energielabel).
Vanaf 1 januari 2021 is een energielabel gelukkig meer betrouwbaar omdat deze wordt vastgesteld conform de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 door een gecertificeerde EP-W of EP-U adviseur. Deze adviseur komt bij u thuis om de mate van isolatie en energiezuinigheid te bepalen.