9.6

Schimmel in huis

Het is van groot belang om maatregelen te treffen om schimmel te voorkomen of te verwijderen. Hieronder enkele tips:

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Als makelaar zie ik dagelijks de uitdagingen waar huiseigenaren mee te maken hebben. Eén van de problemen die we tegenwoordig tegenkomen, is de opkomst van schimmel in woningen. Dit is niet alleen vervelend vanwege de aantasting van het uiterlijk van het huis, maar ook vanwege de gezondheidsrisico’s die hieraan verbonden zijn.

Schimmel ontstaat door te veel vocht in huis. Dit kan worden veroorzaakt door slechte ventilatie, lekkages en/of te weinig verwarming in huis. We komen nu vaak tegen dat huiseigenaren vanwege de hogere energiekosten veel minder stoken en ramen en deuren dicht houden om warmte vast te houden.

Twee voorbeelden

Recent kwam ik bij mensen die flink hadden geïnvesteerd in dik (HR++) dubbel glas, maar niet in muurisolatie. Daardoor is niet meer het glas het koudste punt in het huis, maar een bepaald stukje muur. Op het koudste punt in het huis kan vocht condenseren. Als een muur te lang te vochtig blijft, ontstaat daar schimmel. In de kinderslaapkamer hadden bewoners daardoor plotseling zwarte plekken op de muren. Men dacht aan lekkage maar dat bleek niet het geval. Door meer te stoken en dagelijks meer te ventileren verdween het probleem en is het ook niet meer teruggekomen.

Bij een tweede voorbeeld was er een kast tegen een buitenmuur van een slaapkamer geplaatst. Deze kast, vol met prima isolerende zaken als dekens en handdoeken, zorgt ervoor dat het stukje muur achter de kast extra koud kon worden. Dit werd verergerd doordat er überhaupt minder werd verwarmd op deze etage. Achter de kast bleek de muur volledig beschimmeld.

Gezondheidsproblemen

Schimmel kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Schimmel bevat schadelijke stoffen die allergieën, huidirritaties en longproblemen kunnen veroorzaken. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegaandoeningen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er gevoelig voor.

 

Schimmel ontstaat door te veel vocht in huis. Dit kan worden veroorzaakt door slechte ventilatie, lekkages en/of te weinig verwarming in huis.

Tips

Het is daarom van groot belang om maatregelen te treffen om schimmel te voorkomen of te verwijderen. Hier enkele tips:

  1. Ventileer het huis: Ventileer bijvoorbeeld elke ochtend een tijdje door ramen open te zetten.
  2. Voorkom lekkages: Check uw huis op lekkages en repareer deze onmiddellijk.
  3. Regel de luchtvochtigheid: Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in huis te meten en zorg ervoor dat deze tussen de 30 en 50% ligt.
  4. Gebruik de afzuigkap bij het koken: Dit voert vocht en damp af.
  5. Installeer en gebruik een ventilatiesysteem: Dit zorgt voor een constante ventilatie in huis en helpt bij het verminderen van de luchtvochtigheid. Zorg dat bijvoorbeeld de badkamer goed wordt geventileerd. Donkere plekjes op het plafond zijn echt een teken dat je actie moet ondernemen!
  6. Gebruik een wasdroger, droog was buiten of droog de was in een geventileerde en verwarmde ruimte.
  7. (Een beetje) verwarmen zorgt voor een droger huis. Zet de kachel niet helemaal uit. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Het vocht in huis zal bij een te koud huis dus sneller tegen bijvoorbeeld muren of plafond condenseren. Blijven muren of plafonds te lang vochtig dan werkt dat schimmelvorming in de hand.

Belangrijk

Door regelmatig te ventileren bespaar je op stookkosten. Een droog huis en droge lucht verwarm je sneller en goedkoper dan een huis met veel vocht in de lucht.

Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen als bij schimmel, omdat schimmel gezondheidsproblemen kan veroorzaken!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...