9.6

Politiek en Makelaars…

Politiek en Makelaars…

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

De toon is weer gezet. Nu zijn de makelaars lekker aan de beurt om de zwarte piet toegeschoven te krijgen. Minister Ollongren schrijft begin november een brief naar de Tweede Kamer over de makelaardij in Nederland. Daarin schrijft zij dat ze meer en meer signalen krijgt over misstanden in het koopproces.

Ze wil graag het koopproces TRANSPARANTER maken om wanpraktijken tegen te gaan. Uit haar brief rollen woorden als misstanden, wanpraktijken en oneerlijkheid. Ik zou die brief niet aan mijn schoonmoeder durven geven. Zij zou vast gaan denken dat ik in een crimineel milieu verkeer.

Wat is er aan de hand?

De woningmarkt is zwaar overspannen. Makelaars luiden al tijden de noodklok. Er zijn erg veel kopers, er komt niets te koop, de rente is laag, de demografische gegevens geven aan dat er alleen maar meer mensen bijkomen die een huis zoeken. Oudere mensen worden geacht, zo lang als het maar kan, in de eigen woning te blijven wonen. En: er wordt bijna niets gebouwd. Alles wordt ver overboden. En midden in die zwaar overspannen woningmarkt, daar staat ’ie dan: de makelaar. Doe je best!

Makelaars de schuld geven van de extreem overspannen woningmark is zwaar overdreven. Maar kan het kwaad om eens kritisch naar een biedingsproces te kijken? Lijkt mij eigenlijk wel prima!

Toch zou ik niet willen ruilen met onze minister!

Eerlijk duurt het langst en wij houden ons hier prima aan alle regeltjes! Het is echt een prachtig vak makelaar, ik ga met heel veel plezier naar mijn werk! Ik zou er niet aan moeten denken om een ander beroep te hebben. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat je minister zou zijn. Je maakt één klein foutje (functie elders) en je veroorzaakt daarmee een vreselijke rel, waardoor daarna de kabinetsformatie van een heel land al maandenlang vast zit… Op slot! Om je heen stapelen klachten-dossiers zich torenhoog op. En jij kan eigenlijk niks doen want je bent demissionair, wat dus eigenlijk je eigen schuld is. Dat lijkt me oprecht allemaal heel erg vreselijk. Of je moet bijvoorbeeld een hardwerkende beroepsgroep aanspreken op dat het allemaal transparanter moet, terwijl je dus zelf net even TE transparant bent geweest… Voor mijn gevoel zou ik dan misschien niet meer geloofwaardig overkomen. Ik heb dan ook erg te doen met de mensen uit de politiek, ze werken hard en proberen er ook maar het beste van te maken. Respect! En geloof me, als ik in die schoenen zou staan, zou ik nog veel meer zwarte pieten uitdelen!

Is het dan allemaal onzin?

Makelaars de schuld geven van de extreem overspannen woningmark is echt heel erg zwaar overdreven. Maar kan het kwaad om eens kritisch naar een biedingsproces te kijken? Lijkt mij eigenlijk wel prima! Wat mij betreft begint dit met goed communiceren door de makelaar: maak vooraf duidelijk hoe jouw biedingsproces er uitziet. Maak een biedboekje: zodat je altijd kan laten zien, hoe laat, wie, welk bod gedaan heeft. Zorg ervoor dat niet de makelaar de keuze maakt voor een koper maar dat de verkoper dat zelf bepaalt, op basis van alle informatie van alle biedingen (uit je biedboekje). Zorg voor een goede verslaglegging van dat, wat je als makelaar gedaan hebt. En laat deze regels van toepassing zijn, op iedereen uit de beroepsgroep.

Laat de NVM dat allemaal maar eens mooi uitzoeken, die komen vast met een prachtig voorstel! Wij zijn er hier al helemaal klaar voor!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...