9.6

Duurzame woningen presteren beter door energiecrisis in veranderende woningmarkt.

De NVM heeft recent onderzoek gedaan naar de waardeontwikkeling van woningen met de verschillende energielabels.

Delen via Whatsapp
Delen via Facebook
Delen via LnkedIn
JEL_8255kl1

Iedereen begrijpt dat isoleren van een woning zorgt voor lagere energiekosten. Maar wat is het effect van een beter energielabel op de waarde en verkoopbaarheid van je huis?

Verschil in woningwaarde tussen duurzaam en minder duurzaam  wordt steeds groter

De meerwaarde van woningen met een beter energielabel is alleen maar groter geworden vergeleken met een eerdere analyse in juli dit jaar. Een woning met label C brengt nu bijvoorbeeld  gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met een label G. Met de huidige gemiddelde woningprijs kan het dan gaan om bijna 50 duizend euro. In de analyse is ook gekeken naar de prestaties van woningen met een beter energielabel op de woningmarkt.

Daling verkoopaantallen grootst bij E, F en G labels

De daling van het aantal verkopen is het grootst bij de laagste labels. Van woningen met een E, F of G label werden er 12% tot 18% minder verkocht. Voor de overige labels geldt dat zij minder last hebben van de veranderde marktomstandigheden.

Prijscorrectie bij duurzame woningen beperkt.

Prijscorrectie bij duurzame woningen beperkt

Er is een prijscorrectie gaande op de Nederlandse woningmarkt. De prijscorrectie laat hetzelfde beeld zien als hiervoor geschetst. Voor woningen met een label A (of hoger) en B blijft de daling beperkt tot 3-4%. Voor woningen in de labelklasse C t/m F is de daling met 5 tot 8% groter.

 Verkopen van duurzame woningen gaat sneller

Makelaars signaleren dat slecht geïsoleerde en minder duurzame woningen op minder interesse van potentiële kopers kunnen rekenen. Ze verwachten dat deze woningen moeilijker te verkopen zijn. Dit zien we nu voor een klein deel al terug in de verkooptijden van woningen. De gemiddelde verkooptijd in dagen van woningen met een label A (of hoger) t/m C bedraagt ruim 25 dagen. Voor D en E woningen gaat het om 27 dagen en voor een F en G woningen om respectievelijk 28 en 30 dagen.

 Meer overboden bij betere labels

Ondanks de prijscorrectie die we hebben gezien in het afgelopen kwartaal zien we dat er gemiddeld nog steeds wordt overboden op woningen. 64% van alle woningen zijn in het 3e kwartaal 2022 voor een bedrag boven de vraagprijs verkocht. Dat is een duidelijk teken dat het aanbod van en vraag naar woningen nog lang niet in evenwicht zijn. Het gemiddelde vraag-verkoopprijsverschil bedraagt 3%. Maar ook hier zijn de verschillen tussen de labelklasse groot.

Kopers betrekken het energielabel bij het bied- en koopproces. Bij woningen met een A t/m C label wordt ongeveer twee derde verkocht boven de vraagprijs. Bij F woningen was dit 61% en bij woningen met een G label 56%.

Conclusie

In een markt waarin het aanbod toeneemt en de concurrentie tussen huizenverkopers groter wordt, kan een goed energielabel het verschil maken. Uit de analyse blijkt dat de duurzame woning meer opbrengt, verkoopaantallen van groene woningen minder teruglopen, de prijzen minder dalen, en dat de duurzame woningen sneller verkopen waarbij er vaker en meer boven de vraagprijs wordt betaald. Betere isolatie leidt dus niet alleen tot lagere maandlasten, maar ook tot een aanzienlijke waardevermeerdering van jouw woning!

Ontwikkelingen, verhalen en tips

Iedere persoonlijke situatie is anders, van doorstromers tot starters, jouw (ver)koop proces is anders. Bereid je voor met de laatste ontwikkelingen, verhalen en tips vanuit de huizenmarkt.

De bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste. Twee belangrijke aspecten bij het kopen van een woning.

Schriftelijkheidsvereiste Sinds 2003 is het in Nederland wettelijk verplicht om de koop van een woonhuis schriftelijk vast te leggen. Dit...

Kunstmatige Intelligentie (AI) in de makelaardij

Het werken in de makelaardij is vrij traditioneel. Ondanks het veranderen van de wereld om ons heen blijft het verkopen...

Overgangsrecht in het nieuwe tijdperk van omgevingsplannen.

In de makelaardij speelt het bestemmingsplan, en vanaf 1 januari 2024 het omgevingsplan, een belangrijke rol. Deze plannen bepalen de...

De dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Terwijl we het jaar 2024 binnenstappen, is het goed om terug te blikken op de Nederlandse woningmarkt zoals die zich...

Veranderingen woningmarkt 2024.

In 2024 staat de Nederlandse woningmarkt voor enkele belangrijke wijzigingen, die zowel kopers als verkopers moeten kennen. Hieronder bespreek ik...

De makelaardij van morgen: een toekomst vol verandering en kansen.

In een wereld waar technologische vooruitgang en sociale veranderingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, staat ook de makelaardij voor een...